Hỏi đáp

Làm lại sim viettel ở đâu ???

điện thoại

Từ Wikipedia, bách khoa toàn thư miễn phí Chuyển sang điều hướng Nhảy để tìm kiếm “Điện thoại” chuyển tiếp tại đây. Để biết thông tin về PC cầm tay, hãy xem Điện thoại thông minh. Đối với các mục đích sử dụng khác, hãy xem Điện thoại (định hướng) và Điện thoại (định hướng).

Một điện thoại quay, c. Điện thoại nút bấm AT&T những năm 1940  của Western Electric, mẫu 2500 DMG màu đen, 1980

Một   điện thoại   là một thiết bị viễn thông cho phép hai hoặc nhiều người dùng để có một cuộc trò chuyện khi họ quá xa nhau được lắng nghe trực tiếp. Điện thoại chuyển đổi âm thanh, điển hình và hiệu quả nhất là giọng nói của con người, thành các tín hiệu điện tử được truyền qua cáp và các kênh liên lạc khác tới một điện thoại khác, giúp tái tạo âm thanh cho người dùng nhận. Thuật ngữ này có nguồn gốc từ tiếng Hy Lạp: τῆλε (  tēle  ,   xa  ) và φωνή (  phōnē  ,   giọng nói  ), cùng có nghĩa là   giọng nói xa xôi  . Một dạng ngắn phổ biến của thuật ngữ này là   điện thoại được đưa vào sử dụng gần như ngay lập tức sau khi bằng sáng chế đầu tiên được cấp. [1]

Năm 1876, Alexander Graham Bell là người đầu tiên nhận được bằng sáng chế của Hoa Kỳ cho một thiết bị tạo ra bản tái tạo giọng nói của con người một cách rõ ràng và dễ hiểu trên một thiết bị thứ hai. [2]   Công cụ này đã được phát triển thêm bởi nhiều người khác và nhanh chóng trở thành không thể thiếu trong kinh doanh, quản trị và hộ gia đình.

Các yếu tố thiết yếu của điện thoại là micrô (  máy phát  ) để nói và tai nghe (  máy thu  ) tái tạo giọng nói ở một vị trí từ xa. [3]   Hầu hết các điện thoại cũng có   nhạc chuông để thông báo cuộc gọi đến và quay số xoay hoặc bàn phím để nhập số điện thoại khi cuộc gọi được thực hiện đến một điện thoại khác. Bộ thu và phát thường được tích hợp sẵn trong một bộ thu được đưa vào tai và miệng trong suốt cuộc gọi. Mặt số quay có thể nằm trên điện thoại hoặc trên trạm gốc mà điện thoại được kết nối. Máy phát chuyển đổi sóng âm thanh thành tín hiệu điện được gửi qua mạng điện thoại đến điện thoại nhận, chuyển đổi tín hiệu thành âm thanh nghe được trong máy thu hoặc đôi khi trong loa. Điện thoại là thiết bị song công, có nghĩa là chúng có thể truyền theo cả hai hướng cùng một lúc.

Những chiếc điện thoại đầu tiên được kết nối trực tiếp từ văn phòng hoặc nhà riêng của một khách hàng đến vị trí của một khách hàng khác. Vì những hệ thống này không thực tế đối với một số khách hàng, nên chúng nhanh chóng được thay thế bằng thiết bị đóng cắt tập trung, vận hành thủ công. Các sàn giao dịch này sớm được kết nối với nhau và cuối cùng hình thành một mạng điện thoại công cộng tự động trên toàn thế giới. Để có tính cơ động hơn, các hệ thống vô tuyến khác nhau để truyền giữa các trạm di động trên tàu và ô tô đã được phát triển vào giữa thế kỷ 20. Từ năm 1973 trở đi, điện thoại di động di động được giới thiệu để phục vụ cá nhân. Trong những thập kỷ sau, hệ thống di động tương tự của họ đã phát triển thành mạng kỹ thuật số với hiệu suất cao hơn và chi phí thấp hơn.

Sự hội tụ đã mang lại cho hầu hết các điện thoại di động khả năng hiện đại vượt xa các cuộc trò chuyện thoại đơn giản. Hầu hết là điện thoại thông minh kết hợp tất cả các thông tin liên lạc di động và nhiều yêu cầu tính toán. Nguyên tắc cơ bản  Sơ đồ hệ thống điện thoại cố định

Một hệ thống điện thoại cố định truyền thống, còn được gọi là   Dịch vụ Điện thoại Cũ   Thông thường (POTS), thường mang cả tín hiệu điều khiển và tín hiệu âm thanh trên cùng một cặp xoắn (  C trong sơ đồ) của dây cách điện, đường dây điện thoại. Thiết bị điều khiển và phát tín hiệu bao gồm ba thành phần là nhạc chuông, công tắc móc và một đĩa quay. Chuông, bíp, đèn hoặc thiết bị khác (A7) cảnh báo người dùng về các cuộc gọi đến. Công tắc móc báo hiệu cho nhà điều hành biết rằng người dùng đã nhấc điện thoại để trả lời cuộc gọi hoặc thực hiện cuộc gọi. Một quay số quay, nếu có, được thuê bao sử dụng để truyền số điện thoại đến tổng đài khi bắt đầu cuộc gọi (A5). Cho đến những năm 1960, các mặt số hầu như chỉ sử dụng công nghệ quay, công nghệ này đã được thay thế bằng tín hiệu đa tần số hai tông (DTMF) trong điện thoại nút bấm.

Một vấn đề chính của dịch vụ điện thoại có dây là hệ thống điện thoại có dây. Điện thoại mang cả tín hiệu thoại đến và đi trên một cặp cáp duy nhất. Một dây xoắn đôi có khả năng loại bỏ nhiễu điện từ (EMI) và nhiễu xuyên âm tốt hơn so với một dây đơn hoặc một cặp không xoắn. Tín hiệu giọng nói đi mạnh từ micrô (máy phát) không phủ tín hiệu loa đến (máy thu) yếu hơn bằng một âm phụ, vì cuộn dây lai (A3) và các thành phần khác bù đắp cho sự mất cân bằng. Hộp nối (B) chặn sét đánh (B2) và điều chỉnh điện trở đường dây (B1) để tối đa hóa công suất tín hiệu cho chiều dài đường dây. Điện thoại có cài đặt tương tự cho độ dài đường dây nội bộ (A8). Điện áp nguồn là âm với đất,để giảm ăn mòn galvanic. Điện áp âm hút các ion dương kim loại vào dây dẫn.Chi tiết hoạt động  Thông tin thêm: Gọi điện

Điện thoại cố định có bộ thu điện thoại (A4) và thiết bị thông báo, thường là nhạc chuông (A7), vẫn được kết nối với đường dây điện thoại khi điện thoại ở trạng thái “kết nối” (tức là công tắc (A4) đang mở) và các thành phần khác được kết nối, khi điện thoại được “nhấc máy”. Các thành phần được nâng lên bao gồm một máy phát (micrô, A2), một máy thu (loa, A1) và các mạch khác để quay số, lọc (A3) và khuếch đại.

Để thực hiện một cuộc gọi điện thoại, người gọi nhấc máy thu điện thoại và vận hành một đòn bẩy để đóng công tắc móc (A4). Điều này cung cấp năng lượng cho điện thoại bằng cách kết nối máy biến áp truyền dẫn hỗn hợp cũng như máy phát (micrô) và máy thu (loa) vào đường dây. Trong điều kiện ngắt kết nối này, mạch điện thoại có điện trở thấp, thường nhỏ hơn 300 ôm, khiến dòng điện một chiều (DC) chạy trên đường dây (C) từ tổng đài. Văn phòng trung tâm phát hiện luồng này, kết nối mạch nhận chữ số với đường dây và gửi âm quay số để cho biết rằng nó đã sẵn sàng. Trên điện thoại nút bấm hiện đại, người gọi sau đó nhấn các phím số để truyền số của đích đến, người được gọi.Các nút điều khiển mạch tạo âm báo (không hiển thị) gửi âm DTMF đến văn phòng trung tâm. Điện thoại xoay sử dụng quay số xung (A5) và gửi các xung điện mà văn phòng trung tâm đếm để giải mã từng chữ số của số điện thoại. Khi đường dây của bên được gọi khả dụng, công tắc đầu cuối sẽ áp dụng tín hiệu chuông ngắt quãng xoay chiều (AC) từ 40 đến 90 vôn để cảnh báo bên được gọi có cuộc gọi đến. Tuy nhiên, nếu đường dây của bên được gọi bận, bộ trao đổi sẽ gửi tín hiệu bận trở lại bên được gọi. Nếu đường dây của bên được gọi bận nhưng đăng ký dịch vụ cuộc gọi chờ,Công tắc sẽ gửi một âm báo liên tục đến bên được gọi để cho biết một cuộc gọi khác; công tắc đích áp dụng tín hiệu chuông ngắt quãng xoay chiều (AC) từ 40 đến 90 vôn để cảnh báo bên được gọi có cuộc gọi đến. Tuy nhiên, nếu đường dây của bên được gọi bận, bộ trao đổi sẽ gửi tín hiệu bận trở lại bên được gọi. Nếu đường dây của bên được gọi đang bận nhưng đăng ký chờ cuộc gọi, công tắc sẽ gửi âm báo không liên tục đến bên được gọi để cho biết một cuộc gọi khác; công tắc đích sẽ áp dụng tín hiệu chuông ngắt quãng (AC) từ 40 đến 90 vôn,để làm cho thuê bao bị gọi biết cuộc gọi đến. Tuy nhiên, nếu đường dây của bên được gọi bận, bộ trao đổi sẽ gửi tín hiệu bận trở lại bên được gọi. Nếu đường dây của bên được gọi đang bận nhưng đăng ký chờ cuộc gọi, bộ chuyển mạch sẽ gửi một âm báo không liên tục đến chỉ báo của bên được gọi về cuộc gọi khác.

Der elektromechanische Klingelton eines Telefons (A7) ist über einen Kondensator (A6) mit der Leitung verbunden, der Gleichstrom sperrt und den Wechselstrom des Klingelstroms durchlässt. Das Telefon verbraucht im aufgelegten Zustand keinen Strom, während an der Leitung ständig Gleichspannung anliegt. Die Vermittlungsschaltung (D2) kann einen Wechselstrom über die Leitung senden, um den Klingelton zu aktivieren und einen eingehenden Anruf anzukündigen. In den manuellen Dienstvermittlungsbereichen hatten Telefone vor der Installation des Wähldienstes handkurbelte Magnetzünder, um eine Rufspannung zurück zur Vermittlungsstelle oder zu jedem anderen Telefon auf derselben Leitung zu erzeugen. Wenn ein Festnetztelefon inaktiv (aufgelegt) ist, erkennt die Schaltung der Telefonzentrale das Fehlen von Gleichstrom, um anzuzeigen, dass die Leitung nicht verwendet wird. [4] Wenn ein Teilnehmer einen Anruf auf diese Leitung einleitet, sendet die Vermittlungsstelle das Rufsignal. Wenn der angerufene Teilnehmer den Hörer abnimmt, betätigt er einen Doppelleitungs-Umschalthaken (nicht gezeigt), der gleichzeitig die Alarmierungsvorrichtung trennen und die Audioschaltung mit der Leitung verbinden kann. Dies wiederum zieht Gleichstrom durch die Leitung und bestätigt, dass das angerufene Telefon jetzt aktiv ist. Die Schaltung der Vermittlungsstelle schaltet das Rufsignal ab, und beide Telefone sind nun aktiv und über die Vermittlungsstelle verbunden. Die Parteien können sich jetzt unterhalten, solange beide Telefone abgehoben bleiben. Wenn ein Teilnehmer auflegt und den Hörer wieder auf die Gabel legt oder auflegt, wird der Gleichstrom in dieser Leitung unterbrochen, was der Vermittlungsstelle signalisiert, den Anruf zu trennen.

Xem:  Sân bay chu lai nằm ở đâu ???

Calls to parties beyond the local exchange are carried over trunk lines which establish connections between exchanges. In modern telephone networks, fiber-optic cable and digital technology are often employed in such connections. Satellite technology may be used for communication over very long distances.

In most landline telephones, the transmitter and receiver (microphone and speaker) are located in the handset, although in a speakerphone these components may be located in the base or in a separate enclosure. Powered by the line, the microphone (A2) produces a modulated electric current which varies its frequency and amplitude in response to the sound waves arriving at its diaphragm. The resulting current is transmitted along the telephone line to the local exchange then on to the other phone (via the local exchange or via a larger network), where it passes through the coil of the receiver (A3). The varying current in the coil produces a corresponding movement of the receiver’s diaphragm, reproducing the original sound waves present at the transmitter.

Along with the microphone and speaker, additional circuitry is incorporated to prevent the incoming speaker signal and the outgoing microphone signal from interfering with each other. This is accomplished through a hybrid coil (A3). The incoming audio signal passes through a resistor (A8) and the primary winding of the coil (A3) which passes it to the speaker (A1). Since the current path A8 – A3 has a far lower impedance than the microphone (A2), virtually all of the incoming signal passes through it and bypasses the microphone.

At the same time the DC voltage across the line causes a DC current which is split between the resistor-coil (A8-A3) branch and the microphone-coil (A2-A3) branch. The DC current through the resistor-coil branch has no effect on the incoming audio signal. But the DC current passing through the microphone is turned into AC (in response to voice sounds) which then passes through only the upper branch of the coil’s (A3) primary winding, which has far fewer turns than the lower primary winding. This causes a small portion of the microphone output to be fed back to the speaker, while the rest of the AC goes out through the phone line.

A lineman’s handset is a telephone designed for testing the telephone network and may be attached directly to aerial lines and other infrastructure components.Early historyMain article: History of the telephoneFurther information: Invention of the telephone and Elisha Gray and Alexander Bell telephone controversyAlexander Graham Bell’s Telephone Patent DrawingReplica of the telettrofono, invented by Antonio Meucci and credited by several sources as the first telephone. [5]Bell placing the first New York to Chicago telephone call in 1892

Before the development of the electric telephone, the term “telephone” was applied to other inventions, and not all early researchers of the electrical device called it “telephone”. Perhaps the earliest use of the word for a communications system was the telephon created by Gottfried Huth in 1796. Huth proposed an alternative to the optical telegraph of Claude Chappe in which the operators in the signaling towers would shout to each other by means of what he called “speaking tubes”, but would now be called giant megaphones.[6] A communication device for sailing vessels called a “telephone” was invented by Captain John Taylor in 1844. This instrument used four air horns to communicate with vessels in foggy weather.[7][8]

Johann Philipp Reis used the term in reference to his invention, commonly known as the Reis telephone, in c. 1860. His device appears to be the first device based on the conversion of sound into electrical impulses. The term telephone was adopted into the vocabulary of many languages. It is derived from the Greek: τῆλε, tēle, “far” and φωνή, phōnē, “voice”, together meaning “distant voice”.

Credit for the invention of the electric telephone is frequently disputed. As with other influential inventions such as radio, television, the light bulb, and the computer, several inventors pioneered experimental work on voice transmission over a wire and improved on each other’s ideas. New controversies over the issue still arise from time to time. Charles Bourseul, Antonio Meucci, Johann Philipp Reis, Alexander Graham Bell, and Elisha Gray, amongst others, have all been credited with the invention of the telephone.[9][4]

Alexander Graham Bell was the first to be awarded a patent for the electric telephone by the United States Patent and Trademark Office (USPTO) in March 1876.[10] Before Bell’s patent, the telephone transmitted sound in a way that was similar to the telegraph. This method used vibrations and circuits to send electrical pulses, but was missing key features. Bell found that this method produced a sound through intermittent currents, but in order for the telephone to work a fluctuating current reproduced sounds the best. The fluctuating currents became the basis for the working telephone, creating Bell’s patent.[11] That first patent by Bell was the master patent of the telephone, from which other patents for electric telephone devices and features flowed.[12] The Bell patents were forensically victorious and commercially decisive.

In 1876, shortly after Bell’s patent application, Hungarian engineer Tivadar Puskás proposed the telephone switch, which allowed for the formation of telephone exchanges, and eventually networks.[13]

In the United Kingdom, the blower is used as a slang term for a telephone. The term came from navy slang for a speaking tube.[14] In the U.S., a somewhat dated slang term refers to the telephone as “the horn,” as in “I couldn’t get him on the horn,” or “I’ll be off the horn in a moment.”[15]

Timeline of early development

Main article: Timeline of the telephoneReis’s telephoneBell’s first telephone transmitter, ca. 1876, reenacted 50 years laterAcoustic telephone ad, The Consolidated Telephone Co., Jersey City, New Jersey, 18861896 telephone from SwedenWooden wall telephone with a hand-cranked magneto generator

 • 1844: Innocenzo Manzetti first mooted the idea of a “speaking telegraph” or telephone. Use of the “speaking telegraph” and “sound telegraph” monikers would eventually be replaced by the newer, distinct name, “telephone”.
 • 26 August 1854: Charles Bourseul published an article in the magazine L’Illustration (Paris): “Transmission électrique de la parole” (electric transmission of speech), describing a “make-and-break” type telephone transmitter later created by Johann Reis.
 • 26 October 1861: Johann Philipp Reis (1834–1874) publicly demonstrated the Reis telephone before the Physical Society of Frankfurt.[4] Reis’s telephone was not limited to musical sounds. Reis also used his telephone to transmit the phrase “Das Pferd frisst keinen Gurkensalat” (“The horse does not eat cucumber salad”).
 • 22 August 1865, La Feuille d’Aoste reported “It is rumored that English technicians to whom Mr. Manzetti illustrated his method for transmitting spoken words on the telegraph wire intend to apply said invention in England on several private telegraph lines”. However, telephones would not be demonstrated there until 1876, with a set of telephones from Bell.
 • 28 December 1871: Antonio Meucci files patent caveat No. 3335 in the U.S. Patent Office titled “Sound Telegraph”, describing communication of voice between two people by wire. A ‘patent caveat’ was not an invention patent award, but only an unverified notice filed by an individual that he or she intends to file a regular patent application in the future.
 • 1874: Meucci, after having renewed the caveat for two years does not renew it again, and the caveat lapses.
 • 6 April 1875: Bell’s U.S. Patent 161,739 “Transmitters and Receivers for Electric Telegraphs” is granted. This uses multiple vibrating steel reeds in make-break circuits.
 • 11 February 1876: Elisha Gray invents a liquid transmitter for use with the telephone but does not build one.
 • 14 February 1876: Gray files a patent caveat for transmitting the human voice through a telegraphic circuit.
 • 14 February 1876: Alexander Graham Bell applies for the patent “Improvements in Telegraphy”, for electromagnetic telephones using what is now called amplitude modulation (oscillating current and voltage) but which he referred to as “undulating current”.
 • 19 February 1876: Gray is notified by the U.S. Patent Office of an interference between his caveat and Bell’s patent application. Gray decides to abandon his caveat.
 • 7 March 1876: Bell’s U.S. patent 174,465 “Improvement in Telegraphy” is granted, covering “the method of, and apparatus for, transmitting vocal or other sounds telegraphically…by causing electrical undulations, similar in form to the vibrations of the air accompanying the said vocal or other sound.”
 • 10 March 1876: The first successful telephone transmission of clear speech using a liquid transmitter when Bell spoke into his device, “Mr. Watson, come here, I want to see you.” and Watson heard each word distinctly.
 • 30 January 1877: Bell’s U.S. patent 186,787 is granted for an electromagnetic telephone using permanent magnets, iron diaphragms, and a call bell.
 • 27 April 1877: Edison files for a patent on a carbon (graphite) transmitter. The patent 474,230 was granted 3 May 1892, after a 15-year delay because of litigation. Edison was granted patent 222,390 for a carbon granules transmitter in 1879.

Early commercial instruments

Early telephones were technically diverse. Some used a water microphone, some had a metal diaphragm that induced current in an electromagnet wound around a permanent magnet, and some were dynamic – their diaphragm vibrated a coil of wire in the field of a permanent magnet or the coil vibrated the diaphragm. The sound-powered dynamic variants survived in small numbers through the 20th century in military and maritime applications, where its ability to create its own electrical power was crucial. Most, however, used the Edison/Berliner carbon transmitter, which was much louder than the other kinds, even though it required an induction coil which was an impedance matching transformer to make it compatible with the impedance of the line. The Edison patents kept the Bell monopoly viable into the 20th century, by which time the network was more important than the instrument.

Early telephones were locally powered, using either a dynamic transmitter or by the powering of a transmitter with a local battery. One of the jobs of outside plant personnel was to visit each telephone periodically to inspect the battery. During the 20th century, telephones powered from the telephone exchange over the same wires that carried the voice signals became common.

Xem:  Bệnh viện xanh pôn hà nội ở đâu ???

Early telephones used a single wire for the subscriber’s line, with ground return used to complete the circuit (as used in telegraphs). The earliest dynamic telephones also had only one port opening for sound, with the user alternately listening and speaking (or rather, shouting) into the same hole. Sometimes the instruments were operated in pairs at each end, making conversation more convenient but also more expensive.

At first, the benefits of a telephone exchange were not exploited. Instead, telephones were leased in pairs to a subscriber, who had to arrange for a telegraph contractor to construct a line between them, for example between a home and a shop. Users who wanted the ability to speak to several different locations would need to obtain and set up three or four pairs of telephones. Western Union, already using telegraph exchanges, quickly extended the principle to its telephones in New York City and San Francisco, and Bell was not slow in appreciating the potential.

Signalling began in an appropriately primitive manner. The user alerted the other end, or the exchange operator, by whistling into the transmitter. Exchange operation soon resulted in telephones being equipped with a bell in a ringer box, first operated over a second wire, and later over the same wire, but with a condenser (capacitor) in series with the bell coil to allow the AC ringer signal through while still blocking DC (keeping the phone “on hook”). Telephones connected to the earliest Strowger switch automatic exchanges had seven wires, one for the knife switch, one for each telegraph key, one for the bell, one for the push-button and two for speaking. Large wall telephones in the early 20th century usually incorporated the bell, and separate bell boxes for desk phones dwindled away in the middle of the century.

Rural and other telephones that were not on a common battery exchange had a magneto hand-cranked generator to produce a high voltage alternating signal to ring the bells of other telephones on the line and to alert the operator. Some local farming communities that were not connected to the main networks set up barbed wire telephone lines that exploited the existing system of field fences to transmit the signal.

In the 1890s a new smaller style of telephone was introduced, packaged in three parts. The transmitter stood on a stand, known as a “candlestick” for its shape. When not in use, the receiver hung on a hook with a switch in it, known as a “switchhook”. Previous telephones required the user to operate a separate switch to connect either the voice or the bell. With the new kind, the user was less likely to leave the phone “off the hook”. In phones connected to magneto exchanges, the bell, induction coil, battery and magneto were in a separate bell box or “ringer box”.[16] In phones connected to common battery exchanges, the ringer box was installed under a desk, or other out-of-the-way place, since it did not need a battery or magneto.

Cradle designs were also used at this time, having a handle with the receiver and transmitter attached, now called a handset, separate from the cradle base that housed the magneto crank and other parts. They were larger than the “candlestick” and more popular.

Disadvantages of single-wire operation such as crosstalk and hum from nearby AC power wires had already led to the use of twisted pairs and, for long-distance telephones, four-wire circuits. Users at the beginning of the 20th century did not place long-distance calls from their own telephones but made an appointment to use a special soundproofed long-distance telephone booth furnished with the latest technology.

What turned out to be the most popular and longest-lasting physical style of telephone was introduced in the early 20th century, including Bell’s 202-type desk set. A carbon granule transmitter and electromagnetic receiver were united in a single molded plastic handle, which when not in use sat in a cradle in the base unit. The circuit diagram of the model 202 shows the direct connection of the transmitter to the line, while the receiver was induction coupled. In local battery configurations, when the local loop was too long to provide sufficient current from the exchange, the transmitter was powered by a local battery and inductively coupled, while the receiver was included in the local loop.[17] The coupling transformer and the ringer were mounted in a separate enclosure, called the subscriber set. The dial switch in the base interrupted the line current by repeatedly but very briefly disconnecting the line 1 to 10 times for each digit, and the hook switch (in the center of the circuit diagram) disconnected the line and the transmitter battery while the handset was on the cradle.

In the 1930s, telephone sets were developed that combined the bell and induction coil with the desk set, obviating a separate ringer box. The rotary dial becoming commonplace in the 1930s in many areas enabled customer-dialed service, but some magneto systems remained even into the 1960s. After World War II, the telephone networks saw rapid expansion and more efficient telephone sets, such as the model 500 telephone in the United States, were developed that permitted larger local networks centered around central offices. A breakthrough new technology was the introduction of Touch-Tone signaling using push-button telephones by American Telephone & Telegraph Company (AT&T) in 1963.

 • Ericsson DBH 1001 (ca. 1931), the first combined telephone made with a Bakelite housing and handset.
 • Telephone used by American soldiers (WWII, Minalin, Pampanga, Philippines)
 •  Play mediaVideo shows the operation of an Ericofon
 • Modern sound-powered emergency telephone
 • One type of mobile phone, called a cell phone

Digital telephones and voice over IPMain articles: Digital telephony and Voice over IPAn IP desktop telephone attached to a computer network, with touch-tone dialingFixed telephone lines per 100 inhabitants 1997–2007

The invention of the transistor in 1947 dramatically changed the technology used in telephone systems and in the long-distance transmission networks, over the next several decades. With the development of stored program control and MOS integrated circuits for electronic switching systems, and new transmission technologies such as pulse-code modulation (PCM), telephony gradually evolved towards digital telephony, which improved the capacity, quality, and cost of the network.[18]

The development of digital data communications methods made it possible to digitize voice and transmit it as real-time data across computer networks and the Internet, giving rise to the field of Internet Protocol (IP) telephony, also known as voice over Internet Protocol (VoIP), a term that reflects the methodology memorably. VoIP has proven to be a disruptive technology that is rapidly replacing traditional telephone network infrastructure.

By January 2005, up to 10% of telephone subscribers in Japan and South Korea had switched to this digital telephone service. A January 2005 Newsweek article suggested that Internet telephony may be “the next big thing.”[19] The technology has spawned a new industry comprising many VoIP companies that offer services to consumers and businesses. The reported global VoIP market in October 2021 was $85.2 billion with a projection of $102.5 billion by 2026.[20]

IP telephony uses high-bandwidth Internet connections and specialized customer premises equipment to transmit telephone calls via the Internet, or any modern private data network. The customer equipment may be an analog telephone adapter (ATA) which translates the signals of a conventional analog telephone to packet-switched IP messages. IP Phones have these functions combined in a standalone device, and computer softphone applications use microphone and headset devices of a personal computer.

While traditional analog telephones are typically powered from the central office through the telephone line, digital telephones require a local power supply. Internet-based digital service also requires special provisions to provide the service location to the emergency services when an emergency telephone number is called.Mobile phone usage

In 2002, only 10% of the world’s population used mobile phones and by 2005 that percentage had risen to 46%.[21] By the end of 2009, there were a total of nearly 6 billion mobile and fixed-line telephone subscribers worldwide. This included 1.26 billion fixed-line subscribers and 4.6 billion mobile subscribers.[22]See also

 • Telephones portal
 • Bell System
 • Bell Telephone Memorial
 • Cordless telephone
 • Harvard sentences
 • Index of telephone-related articles
 • Jipp curve
 • List of telephone operating companies
 • Party line (telephony)
 • Phone hacking
 • Satellite phone
 • Spamming
 • Telephone keypad
 • Telephone jack and plug
 • Telephone tapping
 • Tip and ring
 • Videophone

References

 1. ^ “Etymology of the word “phone””.
 2. ^ “Who Is Credited With Inventing the Telephone”. Library of Congress.
 3. ^ “United States Coast Guard Sound-Powered Telephone Talkers Manual, 1979, p. 1″ (PDF).
 4. ^ Jump up to: a b c Kempe, Harry Robert; Garcke, Emile (1911). “Telephone” . In Chisholm, Hugh (ed.). Encyclopædia Britannica26 (11th ed.). Cambridge University Press. pp. 547–57.
 5. ^ Carroll, Rory (June 17, 2002). “Bell did not invent telephone, US rules” – via www.theguardian.com.
 6. ^ Holzmann, Gerard J.; Pehrson, Björn, The Early History of Data Networks, pp. 90-91, Wiley, 1995 ISBN 0818667826.
 7. ^ The Year-book of Facts in Science and Art. Simpkin, Marshall, and Company. July 6, 1845. p. 55 – via Internet Archive.
 8. ^ “The Telephone and Telephone Exchanges” by J. E. Kingsbury published in 1915.
 9. ^ Coe, Lewis (1995). The Telephone and Its Several Inventors: A History. Jefferson, NC: McFarland & Company, Inc. p. 5. ISBN 978-0-7864-2609-6.
 10. ^ Brown, Travis (1994). Historical first patents: the first United States patent for many everyday things (illustrated ed.). University of Michigan: Scarecrow Press. p. 179. ISBN 978-0-8108-2898-8.
 11. ^ Beauchamp, Christopher (2010). “Who Invented the Telephone?: Lawyers, Patents, and the Judgments of History”. Technology and Culture39: 858–859 – via Project MUSE.
 12. ^ US 174465 Alexander Graham Bell: “Improvement in Telegraphy” filed on February 14, 1876, granted on March 7, 1876.
 13. ^ “Puskás, Tivadar”. Omikk.bme.hu. Retrieved 2010-05-23.
 14. ^ Rick Jolly (2018). Jackspeak: A guide to British Naval slang & usage. p. 46. ISBN 9781472834140.
 15. ^ “on the horn”. Merriam-Webster. Retrieved 25 August 2021.
 16. ^ “Ringer Boxes”. Telephonymuseum.com. Archived from the original on 2001-10-12. Retrieved 2010-05-23.
 17. ^ Circuit Diagram, Model 102, Porticus Telephone website.
 18. ^ Allstot, David J. (2016). “Switched Capacitor Filters”. In Maloberti, Franco; Davies, Anthony C. (eds.). A Short History of Circuits and Systems: From Green, Mobile, Pervasive Networking to Big Data Computing (PDF). IEEE Circuits and Systems Society. pp. 105–110. ISBN 9788793609860.
 19. ^ Sheridan, Barrett. “Newsweek – National News, World News, Health, Technology, Entertainment and more…” MSNBC. Archived from the original on January 18, 2005. Retrieved 2010-05-23.
 20. ^ “Global VoIP Services Market 2021-2026”. Research and Markets. October 2021.
 21. ^ “Are Cell Phones Ruining Our Social Skills? – SiOWfa15: Science in Our World: Certainty and Controversy”. sites.psu.edu.
 22. ^ Next-Generation Networks Set to Transform Communications, International Telecommunications Union website, 4 September 2007. Retrieved 5 July 2009.

Further reading

 • Brooks, John (1976). Telephone: The first hundred years. HarperCollins.
 • Bruce, Robert V. (1990). Bell: Alexander Graham Bell and the Conquest of Solitude. Cornell University Press. ISBN 978-0-8014-9691-2.
 • Casson, Herbert Newton. (1910) The history of the telephone online.
 • Coe, Lewis (1995). The Telephone and Its Several Inventors: A History. Jefferson, NC: McFarland & Co.
 • Evenson, A. Edward (2000). The Telephone Patent Conspiracy of 1876: The Elisha Gray – Alexander Bell Controversy. Jefferson, NC: McFarland & Co.
 • Fischer, Claude S. (1994) America calling: A social history of the telephone to 1940 (Univ of California Press, 1994)
 • Huurdeman, Anton A. (2003). The Worldwide History of Telecommunications Hoboken: NJ: Wiley-IEEE Press.
 • John, Richard R. (2010). Network Nation: Inventing American Telecommunications. Cambridge, MA: Harvard University Press.
 • MacDougall, Robert. The People’s Network: The Political Economy of the Telephone in the Gilded Age. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.
 • Mueller, Milton. (1993) “Universal service in telephone history: A reconstruction.” Telecommunications Policy 17.5 (1993): 352–69.
 • Todd, Kenneth P. (1998), A Capsule History of the Bell System. American Telephone & Telegraph Company (AT&T).
Xem:  Tận cùng ở cuối cơn đau ???

External links

 • Early U.S. Telephone Industry Data
 • “Telephone” . New International Encyclopedia. 1905.
 • Kempe, Harry Robert; Garcke, Emile (1911). “Telephone” . Encyclopædia Britannica26 (11th ed.). pp. 547–557.
 • Virtual museum of early telephones
 • The Telephone, 1877
 • The short film “Now You’re Talking (1927)” is available for free download at the Internet Archive.
 • The short film “Communication (1928)” is available for free download at the Internet Archive.
 • The short film “Telephone Memories (Reel 1 of 2) (1931)” is available for free download at the Internet Archive.
 • The short film “Telephone Memories (Reel 2 of 2) (1931)” is available for free download at the Internet Archive.
 • The short film “Far Speaking (ca. 1935)” is available for free download at the Internet Archive.
 • “US 174,465”. pdfpiw.uspto.gov.—Telegraphy (Bell’s first telephone patent)—Alexander Graham Bell
 • US 186,787—Electric Telegraphy (permanent magnet receiver)—Alexander Graham Bell
 • US 474,230—Speaking Telegraph (graphite transmitter)—Thomas Edison
 • US 203,016—Speaking Telephone (carbon button transmitter)—Thomas Edison
 • US 222,390—Carbon Telephone (carbon granules transmitter)—Thomas Edison
 • US 485,311—Telephone (solid back carbon transmitter)—Anthony C. White (Bell engineer) This design was used until 1925 and installed phones were used until the 1940s.
 • US 3,449,750—Duplex Radio Communication and Signalling Apparatus—G. H. Sweigert
 • US 3,663,762—Cellular Mobile Communication System—Amos Edward Joel (Bell Labs)
 • US 3,906,166—Radio Telephone System (DynaTAC cell phone)—Martin Cooper et al. (Motorola)
showvteTelecommunications

Categories:

 • 1876 introductions
 • American inventions
 • Canadian inventions
 • Discovery and invention controversies
 • German inventions
 • Scottish inventions
 • Office equipment
 • Telecommunications equipment
 • Telephony
 • Home appliances
 • 19th-century inventions

Hidden categories:

 • Wikipedia articles incorporating a citation from the 1911 Encyclopaedia Britannica with Wikisource reference
 • CS1: Julian–Gregorian uncertainty
 • Articles with short description
 • Short description matches Wikidata
 • Wikipedia indefinitely semi-protected pages
 • Wikipedia indefinitely move-protected pages
 • Articles needing additional references from July 2019
 • All articles needing additional references
 • Articles containing Greek-language text
 • Commons link from Wikidata
 • Wikipedia articles incorporating a citation from the New International Encyclopedia
 • Articles with GND identifiers
 • Articles with BNF identifiers
 • Articles with LCCN identifiers
 • Articles with NDL identifiers
 • Articles with FAST identifiers
 • Articles with HDS identifiers
 • Articles with NARA identifiers
 • Articles containing video clips

Làm lại sim Viettel như thế nào?

By / 09/05/2021

Làm lại sim Viettel khi bi mất hay bị hư như thế nào, có làm sim tại nhà được không, có tốn phí không. Trong bài viết này mình sẽ chia sẻ thông tin tất tần tật về vấn đề làm lại sim Viettel, bạn hãy cùng theo dõi nhé.

Nếu chẳng may, một ngày nào đó bạn bị mất sim điện thoại hay chiếc sim mình đang sử dụng đột nhiên bị hỏng thì việc đầu tiên ta phải là đó chính là làm lại sim Viettel phải không nào. Nếu bạn bị mất sim thì việc đầu tiên trước khi đến cửa hàng làm lại là bạn nên lấy một số khác và gọi đến tổng đài Viettel để nhờ họ tạm khoá sim bị mất lại để tránh bị người khác sử dụng hết tiền hoặc có những hành vi xấu.Cách làm lại sim Viettel ở đâu nhanh nhất?

Làm lại sim Viettel như thế nào & ở đâu

Khi bị mất sim hoặc sim bị hư mà bạn muốn làm lại thì chắc hẳn bạn phải đến điểm giao dịch gần nhất của nhà mạng Viettel hoặc Viettel Store và bạn cần mang theo một số giấy tờ sau.

Làm lại sim Viettel cho khách hàng cá nhân

Nếu bạn là khách hàng cá nhân thì bạn chỉ cần mang giấy chứng minh nhân dân đến điểm giao dịch gần nhất và cung cấp cho họ 5 số điện thoại mà bạn vừa liên lạc gần nhất là nhân viên sẽ làm lại sim cho bạn một cách nhanh chóng.

Bạn sẽ không cần phải cung cấp 5 số điện thoại nếu trước đó bạn đã đăng ký thông tin chính chủ, chỉ cần bạn mang giấy chứng minh nhân dân dến là sẽ được cấp lại số lại ngay.

Làm lại sim đối với khách hàng là doanh nghiệp

Đối với việc khôi phục lại số doanh nghiệp thì bạn cần phải mang theo giấy chứng minh của người đại diện công ty, có thể sử dụng giấy chứng mình photo cũng được. Bên cạnh đó bạn cũng cần phải mang theo giấy uỷ quyền của công ty cho bạn lại sim và con dấu của công ty nữa. Nếu thuê bao trả sau thì bạn nên mang theo hợp đồng đã đăng ký với Viettel luôn nhé.

Chỉ cần đến điểm giao dịch của Viettel và cung cấp đầy đủ thông tin thì bạn sẽ được nhân viên hỗ trợ bạn khôi phục lại sim một cách nhanh chóng.Những câu hỏi thường gặp khi làm lại sim Viettel:

Làm lại sim Viettel ở đâu

1. Làm lại sim Viettel mất bao lâu

Việc làm lại sim rất nhanh, chỉ cần 5 đến 10 phút là bạn đã hoàn thành việc khôi phục lại của mình nếu bạn có đầy đủ giấy tờ theo yêu cầu của nhà mạng Viettel.

2. Làm lại sim có bị mất phí không, nếu có thì bao nhiêu

Có. Để làm lại sim thì bạn cần phải mua sim trắng mới có thể khôi phục lại sim của mình, chi phí mua sim trắng đó là 25.000đ.

3. Khi làm lại sim có bị mất danh bạ hay không

Nếu danh bạn của bạn lưu trên sim thì chắc chắn sẽ bị mất, do đó bạn nên lưu danh bạn trên cả sim lẫn điện thoại để tránh trường hợp xấu nhất bạn nhé.

4. Bị mất giấy chứng minh có lại sim được không

Nếu bạn bị mất giấy chứng minh thì bạn phải xin giấy từ cơ quan chức năng thì bạn mới có thể làm lại sim được nhé, nếu bạn còn bản photo của giấy chứng minh củ vẫn có thể làm lại sim được bạn nhé!

5. Làm lại sim Viettel tại nhà

Để có thể chủ động làm lại sim tại nhà thì trước tiên bạn phải cài đặt ứng dụng My Viettel, sau đó bạn vào phần Tiện ích và chọn Đổi sim. Rồi bạn nhập những thông tin cần thiết mà ứng dụng yêu cầu nhé.

Làm lại sim Viettel  quá đơn giản phải không, mọi thắc mắc bạn có thể gọi đến tổng đài để được hỗ trợ nhé! If have you need to use  the service 4G Viettel,  register 4G Viettel today to get many good like you are! 4.5 / 5 – (4 bình chọn)

 • Ứng dụng trò chơi
 • AndroidGame
  • Liên Minh: Tốc Chiến
  • Đấu Trường Chân Lý – DTCL
  • Trí doệ
  • Chiến thuật
  • The table
  • Đua xe
  • Education
  • Mô phỏng
  • Music
  • Import vai
  • Phiêu lưu
  • Flag, bài
  • Treo
  • Thể thao
  • Phổ thông
  • Liên Quân

  Application

  • Y tế Sức khỏe
  • Xem phim TV Online
  • Video và nhạc
  • Văn hóa – ẩm thực
  • Phòng văn bản ứng dụng
  • Truyện
  • Tin tuc
  • Thời tiết
  • Quản lý kinh doanh
  • Nhạc chuông trình khởi chạy
  • mạng xã hội
  • Tài chính doanh nghiệp
  • Giáo dục và học tập
  • Tán gẫu
  • Du lịch & địa phương
  • dụng cụ
  • làm ảnh
  • Gọi và SMS
  • Bảo mật chống vi-rút
  • Bản đồ và điều hướng
  • Công ty
  • mua đồ
 • Trò chơi iOS (iPhone-iPad)
  • Giải đấu: Wild Rift
  • Đấu trường sự thật – DTCL
  • sự khôn ngoan
  • chiến thuật
  • Bảng hình thức
  • chạy
  • tập huấn
  • mô phỏng
  • Âm nhạc
  • trò chơi nhập vai
  • cuộc phiêu lưu
  • Cờ, bản đồ
  • pháp luật
  • Các môn thể thao
  • Cùng với nhau
  • Đấu trường dũng cảm

  đơn xin

  • Sức khỏe y tế
  • Xem phim trực tuyến
  • Video và nhạc
  • phòng bếp
  • Ứng dụng văn phòng
  • Quyển truyện
  • Tin nhắn
  • thời tiết
  • Quản lý kinh doanh
  • Nhạc chuông trình khởi chạy
  • mạng xã hội
  • Tài chính doanh nghiệp
  • Giáo dục và học tập
  • Tán gẫu
  • Du lịch & địa phương
  • dụng cụ
  • làm ảnh
  • Gọi và SMS
  • Bảo mật chống vi-rút
  • Bản đồ và điều hướng
  • Công ty
  • mua đồ
 • Trò chơi Windows
  • Đấu trường sự thật – DTCL
  • sự khôn ngoan
  • chiến thuật
  • Bảng hình thức
  • chạy
  • mô phỏng
  • trò chơi nhập vai
  • cuộc phiêu lưu
  • Cờ, bản đồ
  • pháp luật
  • Liên Minh Huyền Thoại
  • Cùng với nhau

  đơn xin

  • Sức khỏe y tế
  • Video và nhạc
  • phòng bếp
  • Tin nhắn
  • mạng xã hội
  • Tán gẫu
  • Du lịch & địa phương
  • dụng cụ
  • làm ảnh
  • Gọi và SMS
  • mua đồ
 • trò chơi macOS
  • sự khôn ngoan
  • chiến thuật
  • Bảng hình thức
  • chạy
  • cuộc phiêu lưu
  • pháp luật

  đơn xin

  • Video và nhạc
  • mạng xã hội
  • dụng cụ
  • Gọi và SMS
 • Trò chơi TV thông minh
  • chạy
  • cuộc phiêu lưu
  • pháp luật
  • Cùng với nhau

  đơn xin

  • Video và nhạc
  • Tán gẫu
 • Công nghệ 24h

Xin vui lòng chờ trong giây lát…

Bạn có thể làm hướng dẫn này không có không 

Cảm ơn phản hồi của bạn

Xin lỗi rằng bài viết không đáp ứng yêu cầu của bạn. Vấn đề bạn đang gặp phải là gì?

Thao tác bị lỗi, không có trong hướng dẫn Có nhưng không thành công Bài viết không đạt yêu cầu Bài viết cũ, thiếu thông tin CẦN GỬI


Video Làm lại sim viettel ở đâu ???

Cảm ơn các bạn đã theo dõi bài viết Làm lại sim viettel ở đâu ???! OVS hi vọng đã mang đến thông tin hữu ích cho bạn. Xem thêm các bài viết cùng danh mục Hỏi đáp. Mọi ý kiến thắc mắc hãy comment bên dưới, chúng tôi sẽ phản hồi sớm nhất có thể. Nếu thấy hay hãy chia sẻ bài viết này cho nhiều người được biết. OVS chúc bạn ngày vui vẻ

The Latest

Copyright © 2015 Flex Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top